Acolo unde cântă racii

Primele pagini au fost hotărâtoare în a mă face să ador efectiv cartea. Creează dependență, o dependență sănătoasă, frumoasă, benefică. Cuvintele atât de pure, de minimaliste, dar cu măiestrie combinate de către Delia Owens te cuceresc de îndată.

Deveneam tot mai dornică să o însoțesc pe Kya în experiența ei de viață și, în același timp, să învăț odată cu ea. Și s-a întâmplat. Mlaștina fetiței este mai mult decât un simplu  spațiu uitat în sălbăticie, este locul de alinare al suferinței micuței, martorul iubirii unor copii deveniți, mai apoi, adulți. Mlaștina înglobează drama unei familii ce se destramă treptat, singurătatea unei fetițe părăsite de toți cei dragi, iubirea ei pentru Tate, dar și o misterioasă crimă.

Kya Clark, numită „Fetița Mlaștinii” de toți oamenii din micul orășel Barkley Cove, este părăsită de întreaga sa familie și condamnată să trăiască singură, în locul perceput de toți ca fiind inuman, o adevărată mocirlă. Conexiunea Kyei cu natura, mlaștina, păsările, peștii, este atât de profundă, încât vrei să fii acum acolo, vrei să simți liniștea locului, să trăiești în locul micuței.

Se îndrăgostește, se maturizează, reușește să supraviețuiască. Toți o caracterizează drept murdară, nepieptănată, sălbatică, însă Kya le arată doar dragoste, prietenie și se lasă ghidată de speranțe inocente, dar valoroase. Pescărușii, insulele, copacii, aripile păsărilor și barca moștenită de la propriul tată îi sunt alinare, iubire, prieteni, speranțe, visuri, mândrie și victorie.

Dominată de un impresionant simț al supraviețuirii și dispusă să se încreadă în toți oamenii pe care îi consideră prieteni, Kya se luptă zilnic cu nevoia de a-și procura singură  hrana, de a obține bani sau combustibil pentru barcă. Este ajutată în acest timp de Săltăreţu`, singurul care i-a fost alături în permanență, un tată pe care l-ar fi meritat cu toată dragostea.

Tate o ajută și el la rându-i, dar vine momentul să plece și este din nou părăsită. Cu toate acestea, nu-și pierde speranța, ci nădăjduiește la reîntoarcerea băiatului. Între timp, îi dăruiește lui Chase Andrews iubirea ei, dar oare el îi împărtășește sentimentele Kyei? Care sunt adevăratele intenții ale băiatului provenit dintr-o familie care o disprețuiește pe fată?

Existența Kyei este copleșitoare, iar toți oamenii pe care îi întâlnește de-a lungul vieții își vor pune, într-un fel sau altul, amprenta asupra ei. Săltăreţu` face parte din categoria personajelor pe care le iubești și ti-ai dori să le mulțumești, să le răsplătești pentru bunătatea lor nemărginită.

Unii îi vor face rău și vor rupe bucățele din mintea și sufletul ei, fragmente care niciodată nu mai pot fi înlocuite; alții o vor iubi și o vor ajuta, iar aceștia sunt cei care cresc odată cu ea. Primii îi sunt Kyei lecții, căci fără un factor perturbator, existența ei nu s-ar fi petrecut astfel.

Tu, ca cititor, simți durerea Kyei și devii locuitor al mlaștinii descrise cu atât de multă pricepere și eleganță de autoare, încât îți dorești să mergi acolo și să înțelegi natura în profunzimea ei.

Atmosfera creată te captivează și te face să crezi că singur, undeva, într-un colț retras de lume, în mijlocul naturii, există un loc prielnic unei vieți frumoase, împlinite.

Sfârșitul cărții nu poate fi anticipat, dar îți deschide noi perspective, îți oferă putere să visezi, să speri, să iubești. Îți dă aripi și te face să-ți pui întrebări despre viață, artă și iubire. De asemenea, te face să devii mult mai curios în ceea ce o privește pe Kya,modul său de a gândi.

Da, este o carte valoroasă și se va mai scrie despre ea mult timp, iar viitorii cititori vor descoperi și ei eleganta simplitate a operei. Crima, împletită cu o dragoste adolescentină, o existență pe cont propriu și o minte plină de speranță, conturează o poveste pe care o simți, o trăiești, o poveste dureroasă, dar încărcată de pilde.

Recomandat0 recomandăriPublicat în Cultură, Literatură

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Supportscreen tag