Cultură și pandemie: „Nu mă voi lăsa pradă disperării” Maia Morgenstern

Actriță de renume internațional, regizoare și directoare a Teatrului Evreiesc de Stat (TES), Maia Morgenstern a fost profund afectată ca toți oamenii de teatru și cinema de pandemia de Coronavirus.

Ceea ce nu înseamnă că în ultimele șase luni ea a fost mai puțin activă pe scenă sau în afara ei.

Suntem ocupați în această perioadă, jucăm spectacole așa cum se poate, cât se poate, respectând întru totul în spirit și în literă și în centimetru, hai să și zâmbim, legea la spectacole în aer liber unde am măsurat distanțele cu ruleta.”, spune Maia Morgenstern într-un interviu acordat Revistei Timpul.

Caragiale și Alehem

Spectacolele s-au mutat din sala de spectacole a TES în edificii cu altă destinație.

Foto: Teatrul Evreiesc de Stat

Trebuie să spun că sunt profund recunoscătoare tuturor instituțiilor care ne-au găzduit, una dintre ele este Muzeul Literaturii Române, unde am jucat în această perioadă grea, plină de emoții negative, de sentimente ambivalente și trebuie să-i mulțumesc domnului director Ioan Cristescu.”, adaugă ea.

Acolo am jucat un spectacol ce se pretează, potrivit pentru Muzeul Național al Literaturii Române, De la Caragiale la Shalom Alehem, o călătorie imaginară, cu trenul, un tren imaginar unde urcă și coboară pasageri, personaje cunoscute, îndrăgite sau mai puțin cunoscute, cu care facem acum cunoștință, personajele lui Shalom Alehem și personajele lui Caragiale, bineînțeles.”

Caragiale și Shalom Alehem își povestesc unul altuia memoriile, cei doi scriitori care au fost contemporani au descris societatea, tarele, cu un umor dulce-amar, cu tandrețe, au scris și despre păcate și despre viciile conaționalilor și ale societății în care au trăit.”, explică Maia Morgenstern.

Teatru în aer liber

Vineri 7 august seara TES a jucat la Muzeul Național de Artă al României (MNAR), în Curtea de Onoare a palatului din Calea Victoriei, spectacolul O lecție de bune maniere, autor Jean Claude Grunberg, regizor Alexandru Berceanu, un spectacol în care se găsește un singur personaj – a one woman show – un spectacol inconoclast, cum îl descrie Maia Morgenstern.

Foto: Oana Monica Nae

E un spectacol de o ironie amară, dar mușcătoare, cu referire la bunele maniere. E un spectacol care pe mine mă solicită și îmi adun tot curajul, mi-l pun într-o trăistuță și-l iau cu mine la pachet, tot curajul de care sunt eu în stare, pentru că Jean Claude Grunberg face, dincolo de considerentele personale, de dramaturgia personală, face un colaj al unor texte, teze, aduce în discuție publicații, lucrări ale unor antisemiți celebri.

Sunt de asemenea recunoscătoare Teatrului Dramaturgilor Români și domnului director Marius Bodochi, care mi-au dat posibilitatea să am un spectacol, să creez, să dezvolt și să duc la premieră un spectacol care se numește Nu sunt eu, regia, direcția de scenă Victor Ioan Frunză, Adriana Grant a făcut scenografia, colaj foto Ana Monica Nae.

La aceste spectacole biletele se cumpără online, spectatorii se prezintă la grădinile, spațiile publice unde au loc reprezentațiile, care sunt bine delimitate, bine dezinfectate, bine distanțate, li se iau coordonatele, se procedează la termoscanare, la dezinfectare și este obligatorie purtarea măștii pe toată durata desfășurării spectacolului, după cum explică Maia Morgenstern.

Aceasta reprezintă o schimbare majoră pentru spectatori, dar emoțiile celor de pe scenă nu mai contează.

Cei care vin într-un spațiu – și nici n-am să mă apuc să mă laud acum, a fost sold-out, a fost sold-out cu 35 de oameni, cu 100 de oameni sau 20 de oameni.

Sunt oameni care au decis, au hotărât că se cuvine, că trebuie, că vor să vadă un spectacol de teatru, alături de alți oameni, în condițiile date, care nu sunt tocmai ușoare, nu sunt tocmai plăcute, pentru că știu ce înseamnă să lucrezi – și lucrez – cu masca pe față.

Atunci când mă aflu în spații închise în calitate de manager mă duc și semnez hârtii. Salariile au intrat până acum în ultimele șapte luni și nimeni nu ne-a luat la bani mărunți.”, explică Maia Morgenstern.

Filmări încheiate

Maia Morgenstern nu este doar un eminent om de teatru ci și o actriță de film de renume internațional (Patimile lui Hristos, 2004, regizor Mel Gibson).

Foto: Facebook Maia Morgenstern

Pe 21 august are loc lansarea unui teaser la filmul O secundă ce va fi difuzat la o dată încă nestabilită.

N-am să vă povestesc subiectul, dar vă spun că e un subiect delicat, dureros pe care nu de puține ori îl ascundem în cutele sufletului, pentru că ne e rușine, ne e cam jenă, ne e cam greu să recunoaștem, cum e cu durerea sufletească, cum e cu depresia, iar uneori îmi pun întrebarea: oare o fi vreo modă, oare să stăm să vedem cine pune diagnosticul, e verdict ca la tribunal?”, spune Maia Morgenstern.

Pandemia a pus capăt și la filmările pentru televiziune ale Maiei Morgenstern.

O, și ăsta e un lucru foarte complicat la care mă gândesc, o bună perioadă de timp, filmările s-au suspendat și proiectul pe care l-am avut s-a încheiat, cu serialul pentru televiziune, Sacrificiul.

După luni de zile s-au filmat trei episoade și totul s-a încheiat, vor fi difuzate când vor fi difuzate, iar colaborarea s-a încheiat.

E complicat, pentru că e grija de teamă, de întrebări, de sentimente ambivalente, de responsabilitate, de cum ar fi bine, cum n-ar fi bine.

În orice caz eu până acum eu mi-am făcut șase teste de Coronavirus, dacă aveați vreo curiozitate cu privire la acest lucru.mai spune Maia Morgenstern.

Mesaj optimist

În pofida schimbărilor majore pe care pandemia le-a produs în teatru și film, Maia Morgenstern rămâne optimistă.

Foto: Oana Monica Nae

În esență, după părerea mea, arta spectacolului rămâne aceeași, asta vreau să cred, să sper.

Ieri am avut, așa cum am spus, un spectacol și vine un moment în care părea că se termină spectacolul, dar în fapt revine, și atunci un copilaș a fost adus de mama lui și a venit să-mi aducă un coș cu flori.

Spectacolul încă nu se terminase și atunci am început, repet, păstrând toată distanța, să continui reprezentația.

Sunt lucruri vii, neprevăzute, nu știu dacă a fost bine, dar a fost deliciul publicului, cu aplauze și râsete, a fost un lucru spontan, inedit, viu.” consideră Maia Morgenstern.

În final Maia Morgenstern transmite un mesaj de încurajare iubitorilor de teatru și cinematograf.

Vreau să vă asigur că îmi continui activitatea cu încredere, continui să lucrez cu mine însămi în toată această perioadă, a avut sens mai mult ca oricând.

V-aș promite dacă nu mi-ar fi frică, v-aș promite că nu mă voi lăsa pradă disperării, lehamitei, disperării iarăși – ducă-se toate, nu! Adună-se, adune-s-ar toate și vă așteptăm în sălile și în grădinile de spectacol.” conchide Maia Morgenstern

A consemnat Petru Clej

Recomandat0 recomandăriPublicat în Interviu

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Supportscreen tag