Curba de Cultură sau “sediul tuturor posibilităților”

În realitatea românească, tinerii se autodivizează în două tabere: cei care se debarasează întrutotul de cultură și tradiție, și cei care folosesc acestea spre deliciul cognitiv propriu și unealtă spre oportunități și noi deprinderi dezirabile.

Situată în comuna Izvoarele, județul Prahova, Curba de Cultură este o organizației non-guvernamentală, non-profit, dedicată învățării, culturii și oportunităților de participare, concentrată pe creșterea nivelurilor de educație și de implicare comunitară ale tinerilor din România. Deloc ironic, Curba de Cultură este situată fix într-o curbă strânsă, situată în comună.

Activând de ani buni, Curba de Cultură, pe lângă activitățile constante cu voluntari locali, tineri și implicați, găzduiește an de an tineri proveniți din diverse țări, orientați către învățare, activism și interculturalitate, fiecare unic, fiecare cu ceva inedit și inovator de oferit celorlalți.

Social, organizația reusește cu brio să închege comunitate, strângând adesea tinerii din comună și din zonele apropiate în cadrul sediului – o casă cu aspect vechi, autentic, dar plină de căldură și voie bună, utilată cu toate necesitățile și, pe lângă acestea, o bibliotecă ce întâmpină vizitatorii odată cu pătrunderea pe ușă, semnaltă cu un vioi clopoțel.

Cultural, Curba ține la tradiții și autenticitate. Activități și ateliere numeroase, din această filieră, sunt inițiate cu fiecare ocazie, implicând atât voluntarii locali, cât și pe cei internaționali. “Ruralympics”, “Seară interculturală”, “Noaptea muzeului”, “Documentar și discuție”, “Club de Carte” sunt doar unele dintre iubitele oportunități din cadrul ONG-ului, inițiate și realizate cu ajutorul voluntarilor.

De altfel, voluntarii internaționali pătrund în cultura satului românesc direct, prin prisma bătrânilor zonei, ce îi implică în activitățile lor obișnuite: lucrul la vechiul război din lemn, țesutul, bucătăria tradițională, mersul la fân și alte munci sătești.

Astăzi, tinerii aspiră către actualitate, uitând a-și însuși o educație aprofundată – alta decât sinteza din manualele școlare – și a-și lărgi orizontul cultural. ONG-urile ce au ca zone de interes cultura, socialul sau tineretul își orientează inițiativele către schimbarea deprinderilor, spre culturalizare, educație și chiar incluziunea și închegare socială. Totuși, pe fondul reticenței oamenilor, multe organizații eșuează, altele atrăgând implicare doar prin prisma curiozității de moment.

Recomandat0 recomandăriPublicat în Actualitate

Articole asemănătoare

Răspunsuri

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Supportscreen tag